Категорично съм убеден, че народните представители ще успеят да приемат бюджет до

...
Категорично съм убеден, че народните представители ще успеят да приемат бюджет до
Коментари Харесай

Депутатите ще приемат бюджет до 10 юни, прогнозира синдикалист

„ Категорично съм убеден, че народните представители ще съумеят да одобряват бюджет до 10 юни. Те не могат да си разрешат страната да бъде на автопилот. “

Такава прогноза направи вицепрезидентът на КТ „ Подкрепа “ Йоанис Партениотис.

 

Служебният кабинет е подал и чисто нов бюджет, и удължение на остарелия, което беше и признато към този момент. Убеден съм, че депутатите ще удължат настоящия бюджет с три месеца и през това време ще одобряват нов бюджет за 2023 г.  Имайки поради, че проектокабинета " Денков-Габриел " има над 121 гласа в залата, мисля, че този кабинет ще мине и ще имаме мнозинство и за бюджета .

Имаме сериозна инфлация, която се маркира над 15-16%. Има различни очаквания този бюджет да задоволи потребностите на хората, които са с ниски приходи. Въпросът е по какъв начин да стане като дефицитът, който се предлага в новия бюджет на Министерството на финансите, е над 6%. Ако се стремим към еврозоната, това ще е мъчно. Целият пъзел по какъв начин ще бъде спретнат с цел да бъде изпълнен, не ми е ясно. Трябва да се пипне разходната част нагоре, но това неминуемо ще мине през увеличаване на налозите.

КТ " Покдрепа " предлага да се промени подоходното облагане на работещите, да се въведе необлагаем най-малко на МРЗ . Не би трябвало това да касае бизнеса, това е налог върху приходите на физически лица.  Би трябвало да бъде вкарана повече взаимност измежду работническата класа, хората с по-високи приходи да заплащат по-високи налози. 

За да се отговори на упованията на обществото за увеличаване на обществените разноски, не може това да стане без пипане на обществените разноски и да е с 3% недостиг. Аз не виждам друго, в случай че има магьосници, дано дойдат.

Дълги години или почти две декади учителската професия беше неглижирана . Те искат компенсация на тези високи темпове на инфлация, само че освен те имат такива искания. Такива има и в други администрации, да вземем за пример в Национален осигурителен институт, БГ ТОЛ, Национален статистически институт, Агенция за обществено подкрепяне, въобще сферите, които се управляват чрез бюджета на страната.

В последните три години влизаме от рецесия в рецесия, пандемия, COVID-19, войната в Украйна, бежански рецесии и така нататък Две години търсим месията, който да стигне до властта. Пет пъти вървим на избори и нищо не се случва. Дано този път се получи. Първото нещо, което би трябвало да се направи е нов размер на МРЗ. Някои партии гледат в тази посока и поддържат тази концепция. Сегашния размер не дава отговор на закона, в който се споделя, че МРЗ е 50% от брутната междинна за страната. Последният парламент в края на своето битие направи тази добавка в Кодекса на труда. Това беше и инструкция на Европейската комисия. 

Трябва да се отстрани системата на 10% налог общ приход . Този данък така фиксиран беше въведен през 2007 година като антикризисна мярка, когато целият свят беше в икономическа криза.

Не единствено туризмът има дефицит на работна мощ, всички сфери на стопанската система ни имат такава . Причините са, че не е задоволително оценен труда на българския служащ, не е обезщетен, и тези, които са задоволително квалифицирани и стимулирани търсят други разновидности. Напускат страната. Всеки труд би трябвало да се заплаща.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР